Ortaköy Devlet Hastanesinde bir ilk. Diz protezi ameliyatı yapıldı.
07 Aralık 2022

Ortaköy Devlet Hastanesi'de bir ilk.

Diz protezi ameliyatı yapıldı.

Ortaköy Devlet Hastanesi'ne ortopedi ve travmatoloji uzmanı olarak atanan Op. Dr. Mustafa Arık, ilçede bir ilke imza atarak total diz protezi ameliyatını başarıyla yaptı. Şiddetli diz ağrısı nedeniyle Ortaköy Devlet Hastanesi ortopedi polikliniğine başvuran hastamıza Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Arık, yapılan muayene ve tetkikten sonra hastaya ameliyat olması gerektiğine karar verdi. Ortaköy Devlet Hastanesi'nde ameliyata alınan hasta 3 saatlik başarılı bir operasyon geçirdi. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Arık, ameliyat olan hastanın bozulan diz ekleminde yüzey değişimi meydana geldiğini belirterek, halk arasında "kireçleme" olarak bilinen diz hastalığı ve yürüyüş bozukluğu ile gece sıklaşan ağrılardan dolayı ameliyata aldıklarını söyledi. Arık, hastanın 24 saat aradan sonra yürümeye başlayacağını ve 5 gün sonra da taburcu edileceğini söyledi.

Diz protezi ameliyatından sakın korkmayın!

Op. Dr. Mustafa Arık , insanların hayat standarlarını büyük ölçüde düşüren diz ağrılarına ameliyat korkusu nedeniyle katlanmak zorunda kaldıklarına dikkat çekerek, Diz protesi ameliyatlarının korkulacak bir ameliyat olmadığını dile getirdi. Diz protezj ameliyatının aşınmış ve bu nedenle ağrıya neden olan diz ekleminin değiştirilmesi olduğunu kaydeden Op.Dr.Mustafa Arık, " Uyluk kemiğinin en altı ve kaval kemiğinin üstü çıkarılarak metal bileşenler ile yeni bir diz eklemi yapılır.Yani aşınmış olan eklem çürük bir dişteki kaplama gibi değiştirilir.

      Bu ameliyat sayesinde hastalar aylar hatta yıllardır çekmiş oldukları ağrıdan çok kısa bir süre içinde tamamıyla kurtulurlar. Ameliyat aynı zamanda dizin hareket kabiliyetini de artırabilir.  Böylece hastalar ağrı duymaksızın daha rahat yürüyebilirler." şeklinde konuştu.

Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?

Diz protezi ameliyatı bir çok onarıma benzer prensipte yapılır.Aşınmış parçalar çıkarılır yerlerine yenileri koyulur. Diz ameliyatında, diz kemiklerinin zarar gören kısımları çıkarılır ve dizin yüzeyine metal ve plastik implantlar takılır. Diz ameliyatının yapılacağı günde tipik olarak şunlar yapılır:

Kolunuza küçük bir boru (intravenöz hat) sokulur. Bu boru ameliyatınız boyunca antibiyotik ve diğer ilaçları almanız için kullanılır.

Ameliyat odasına alınırsınız ve orada size eğer risk oluşturacak bir durumunuz yoksa belinizden anestezi verilerek bacaklarınızın uyuşması sağlanır.

Anestezi etkin olmaya başlar ve diziniz  özel bir çözelti ile sterilize edilir.

Diz protezi ameliyatı normalde bir - üç saat kadar sürer ve ekleme ulaşmak için dizin üzerinden kesi alınmasıyla ameliyat başlar.

Cerrah kemiklerin tamamını görür ve özel, hassas kılavuz ve aletler kullanılarak problemli yüzeyler alınır ve implantı kabul etmek için kemik uçlarına şekil verilir.

İmplantlar kemiklere tespit edilir. En iyi diz fonksiyonunu sağlamak için dizi çevreleyen bağların ayarlanması da gerekebilir.

Cerrah implantların uyumundan ve fonksiyonundan memnunsa kesi kapatılır.

Ameliyat bölgesinde doğal olarak gelen sıvıların vücuttan atılması için yaranın içine özel bir hortum (dren) sokulur.

Steril bir bandaj uygulanır ve odanıza götürülürsünüz.

Birkaç gün ağrınız olabilir  fakat doktorunuz sizi dizinizi çalıştırmanız için sürekli olarak teşvik edecek ve ertesi gün sizi ayağa kaldırıp yürütecektir.

Yaklaşık 5 gün civarında doktorunuz uygun görürse sizi taburcu edecektir.

Ve takip eden 1 ay süre boyunca kan sulandırıcı ilaç ve toplar damarları sıkarak kan dolaşımını arttıran anti-embolik (pıhtı önleyici) çorap kullanmanız bacaklarınızdan pıhtı atmasına engel olacaktır.

Total diz protezinin bir ömrü var mıdır?

Total diz protezini oluşturan metal ve plastik parçalar, hareket sırasında ortaya çıkan sürtünmeye bağlı olarak zaman içinde aşınır. Aşınma ile ortaya çıkan ve gözle görülmeyecek kadar küçük metal ve plastik parçalarına karşı vücudun cevabı ile diz protezinin parçaları tutunduğu kemikten ayrılıp gevşeyebilir. Uygun cerrahi teknik ve modern protez tasarımları kullanılarak yapılan diz protezlerinin ömrü günümüzde 15-20 yıla kadar uzamıştır. Doktorunuz size ne zaman aralıklarında kontrole geleceğinizi belirtecektir.